5 JENIS REMPAH-RATUS
1. BUNGA CENGKIH
Ia adalah rempah ratus pertama diperdagangkan di dunia iaitu zaman Alexandaria The Great. Pada tahun 266 sebelum masihi, bunga cengkih dicatatkan penggunaannya di Negara Cina. Masyarakat mengunyah bunga cengkih bagi menghilangkan bau mulut ketika menghadap maharaja Cina. Selain mengandungi minyak pati, bunga cengkih juga mengandungi sebatian eugenol, asama olenolat, asid galotanat, phenilin, karyofilin, resin dan gom.
Manfaat minyak daripada bunga cengkih mempunyai fungsi penting sebagai anestetik dan antimikrobial. Minyak cengkih boleh digunakan untuk menghilangkan nafas berbau dan melegakan sakit gigi. Bahan-bahan Eugenol digunakan oleh doktor gigi untuk menenangkan saraf gigi. Manfaat yang lain seperti mengatasi mual dan muntah, meningkatkan pencernaan, boleh menghangatkan tubuh badan, menyihatkan jantung serta dapat meredakan batuk dan selesema.
2. KULIT KAYU MANIS
Mesir dan India menggunakan kulit kayu manis ini sebelum 500 masihi lagi. Selain itu, ia dijadikan sebagai bahan masakan, ianya juga dijadikan sebagai bahan untuk membuat minyak wangi. Manfaat kulit kayu manis ini juga boleh dijadikan ubat dalam pelbagai penyembuhan penyakit sejak dahulu kala. Orang Greek berpendapat pokok kulit kayu manis ini adalah pokok tonik yang tertua di dunia. Minyak kulit kayu manis ini juga baik untuk menyembuhkan selesema, demam sejuk dan masalah usus. Kulitnya pula boleh diasah pada belakang pasu bunga untuk mengubati jerawat pada muka.
3. LADA HITAM
Pengeluar terbesar lada hitam adalah Brazil, India, Indonesia, Malaysia dan Vietnam. Di Malaysia, ia dibantu oleh Jemaah Pemasaran Lada Hitam (JPLH), Lembaga Lada Hitam Malaysia (MPB) 1 Jan 2007. Lada hitam atau nama sainsnya Piper Nigrum merupakan sejenis rempah yang penting semenjak dahulu lagi. Ia biasanya dikeringkan dan digunakan sebagai rempah dan perasa.
Lada sudah lama digunakan sebagai bahan untuk pembuatan ubat tradisional. Terutama lada hitam, selain digunakan dalam masakan, ia juga memberi manfaat untuk kesihatan badan. Antara manfaatnya ialah membantu mencegah penyakit kanser, membantu melancarkan pencernaan, membnatu menurunkan berat badan, dapat meredakan angin dalam badan, dapat mencerahkan kulit, mengatasi hidung tersumbat dan meredakan batuk.
4. BUNGA LAWANG
Bunga lawang (bahasa inggersis: star anise) ialah sejenis rempah yang banyak digunakan dalam masakan Melayu. Ia dikatakan berasal dari Indochina dan Jepun. Selain digunakan dalam masakan Melayu, ia juga boleh ditemui dalam maskaan Timur Tengah dan India.
Nama cina bunga lawang ialah bat gok dan ba jiao yang membawa maksud segilapan atau oktogon bersesuaian dengan bentuk bunga lawang yang mempnyai lapan kelopak. Bunga lawang mempunyai bau yang wangi dan kuat. Ia mula diperkenalkan di Eropah pada awal kurun ke-17 dan mula menjadi popular semenjak itu. Minyak yang terhasil dari proses estrak wap dijadikan bahan perasa dalam minuman. Bunga lawang sebenarnya bukannya bunga sebaliknya adalah buah yang dihasilkan oleh sejenis pokok kecil.
Bunga lawang dijadikan rempah untuk menyedapkan makanan sama seperti kulit kayu manis dan bunga cengkih. Bagi masyarakat Melayu, bunga lawang digunakan untuk menumis, menambah aroma masakan seperti nasi minyak, sup berempah, beriani, masakan lauk-pauk berempah seperti daging, makanan laut dan ayam. Ia juga menambah aroma seperti dalam masakan acar.
Untuk kegunaan perubatan pula di Asia, ia digunakan untuk mengubati colic (angin) dan rheumatik (sakit sendi). Ia juga biasa dijadikan perasa untuk pelbagai jenis teh. Teh dari bunga lawang juga boleh dijadikan ubat batuk. Minyaknya juga boleh mengurangkan gejala muntah dan loya bagi ibu mengandung.
5. BUAH PELAGA
Buah pelaga (bahasa inggeris: cardamon) merupakan sejenis rempah yang terkenal semenjak zaman dahulu. Ia digunakan sebagai perisa dalam masakan. Masyarakat India menggunakan buah pelaga sebagai bahan untuk membuat manisan. Ia juga digunakan dalam masakan orang melayu. Buah pelaga boleh menambah aroma semasa menumis. Di Timur Tengah, buah pelaga digunakan dalam minuman teh.
Buah pelaga bukan sahaja digunakan sebagai rempah-ratus dalam masakan, tetapi ianya juga digunakan sebagai ubat sejak abad ke-4 sebelum masihi lagi di kalangan masyarakat Greek. Di Mesir dan Perancis ia digunakan sebagai bahan campuran dalam membuat minyak wangi.
Manfaat buah pelaga ini ialah ia boleh menurunkan berat badan, dapat membantu mencengah terjadinya penyakit anemia dengan mudah dan buah pelaga juga dapat melancarkan sistem pencernaan dalam badan.
JENIS REMPAH-RATUS YANG LAIN
Mari kita lihat antara rempah-ratus yang ada..
๐Assalamualaikum slm sejahtera warga group๐ข
ReplyDelete๐ Sy nk mintak tolong viralkan berita baik ni ye๐ข๐
1) Ni berkenaan kisah hidup pesakit kencing manis dan jugak kisah hidup pesakit kanser stage 1-stage 4 yang pulih dengan hanya produk yg berpatutan harga nya tapi kesannya setanding ubat harga mahal ribuan ringgit....
Boleh Call atau Wasap terus pengasas die..nanti blh cerita direct kt dia kita sakit apa dn lain2.. direct terus senang kn .ni nmbor dia.๐๐ผ *En Mohd Zuhairi- 0174687570*
2)Dah ramai yg sembuh dengan penawar herba beliau..kanser yg sudah merebak ke organ2 lain pon boleh diubati insya Allah.☺๐๐ป
3)Pengamal perubatan herba ni dh banyak pengalaman berdepan dengan pesakit2 kanser..ade ramai yg dh pulih....
5)Mcm2 kanser blh rawat termasuk leukimia,paru2,limfoma dll.
6) Bagi yang ada sakit *KENCING MANIS* pon boleh mendapatkan ubatan *paling mujarab* , termasuk *kencing* *manis* *kronik* seperti *kaki* *berlubang* dan *bernanah* *sehingga* *tidak* *perlu* *dipotong* .
Sy share melalui pengalaman sy sdri yg mengikuti perkembangan pejuang2 kanser ni....sy sdri pon guna produk die (jus herba) dh 3thn.
Jadi skg ni sy rsa perlu share berita ni buat semua supaya masih ade harapan bg mereka yg tercari2 penawar knser yg tepat .๐ช๐ผ
Nanti dh beli produk die blh join group wasap..boleh la kenal2 pesakit die yg dh sembuh mcm yg sy knl antaranya
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
▪ Pn. Hayati abd Hamid- Pensyarah Kanan UITM, kanser payudara stage 4..
Skg dh sembuh dn shat walau pon pernah diberitahu oleh doktor yang beliau hanya mampu bertahan setahun saja untuk hidup.setia dengan jus herba ini.
Beliau mengarang sebuah naskah/buku yg mengisahkn pengalaman beliau sepanjang perjuangannya melawan kanser dengan mengambil jus herba ini sebagai salah satu rawatan alternatif (nk buku nti blh order)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
▪Adik Luqman -kanser GIST-Anoerectal Tumor
*Skg sudah sembuh dr kanser.*
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
▪Adik Izzat b.muhd Ariffin ,kanser Burkit Lymphoma stage 4 *sekarang dh sembuh*
Guru nya memberitahu beliau x pernah nampak seperti pengidap kanser tahap 4, kerana sentiasa nampak cergas dengan pengambilan jus yang memberi tenaga dan merawat.Beliau mengambil jus herba ini dr kanser tahap 4 sehingga sembuh.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
*Tengku Aziah bt Tengku Ishak,bacaan gula 16 ,bertahun thun hidap kencing manis,minum herba ini bcaan sntiasa 6 shaja *
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
▪Pn. Rugayah Jilani -
Pesakit kanser payudara tahap 3B ketulan 10×10cm- *sudah sembuh !*
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
▪Pn. Noridah Md Dom - Pesakit kanser ovari tahap 3 merebak ke tyroid dan lymph- *sudah dapat kesan positif ,kesihatan beransur pulih.*
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Dan ramai lg lah yg dh sembuh dr kanser leukimia dll yg guna produk jutawan herbs nih....ini kenyataan..bkn rekaan.nti blh cntct en zuhairi dn pm sdri testimoni2 td tu yer..๐
9)Jadi saya mintak pd sape2 yg ada sakit kanser x kisah lah kanser apa pon...Call atau terus wasap Pengasasnya sendiri okay๐๐ป
*En. Mohd Zuhairi - 017468 7570 ..*
๐๐ปIn sya Allah nanti boleh join group wasap dan boleh pinjam semangat pejuang2 kanser yg lain
๐Yg penting ubat nya MAMPU DIBELI dan mujarab..mudah mudahan aaminn..๐คฒ๐ผ
*NOTE* :
Call order wasap@call- En mohd zuhairi- *0174687570*
๐kalau wasap lambat balas(biasa nya sebab ramai yg wasap dia.)
Tp nanti dia akn blas jugak yer..
#sharepadayangmemerlukan
#sharing is caring